Witam!
Mam problem z obliczeniem wartości wyrażeń:
\(\displaystyle{ (-1)^{\pi}}\)=
\(\displaystyle{ (-1) ^{ \sqrt{2} }}\) =
\(\displaystyle{ i^{i}}\)=
Nie mam pomysłu na ich obliczenie, aby uzyskać sensowne rozwiązanie. Proszę o podpowiedź/wskazówki.
potęgowanie liczby i
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
potęgowanie liczby i
zastowuj twierdzenie de Moivre'a dla potęgowania liczb zespolonych.
Np.:
\(\displaystyle{ -1 = \cos \pi + i \sin \pi \\
(-1)^{\pi} = \cos \pi^2 + i \sin \pi^2}\)
Np.:
\(\displaystyle{ -1 = \cos \pi + i \sin \pi \\
(-1)^{\pi} = \cos \pi^2 + i \sin \pi^2}\)
potęgowanie liczby i
Dzięki!
Do tego też doszedłem. Dlatego napisałem: "sensowne rozwiązanie", bo jak obliczyć sin lub cos \(\displaystyle{ \pi ^{2}}\), sin lub cos (\(\displaystyle{ \pi \cdot \sqrt{2}}\))
...lub najgorsze ile wynosi sin lub cos (ln i) ?
Do tego też doszedłem. Dlatego napisałem: "sensowne rozwiązanie", bo jak obliczyć sin lub cos \(\displaystyle{ \pi ^{2}}\), sin lub cos (\(\displaystyle{ \pi \cdot \sqrt{2}}\))
...lub najgorsze ile wynosi sin lub cos (ln i) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
potęgowanie liczby i
Ale to sensowne wyniki są... nikt Ci nie każe liczyć wartości przecież
Co do trzeciego:
\(\displaystyle{ Ln(i)=ln|i|+iArg(i)=ln1+i\frac{\pi}{2}=i\frac{\pi}{2}\ \Rightarrow \ i^i=e^{iLni}=e^\frac{-\pi}{2}}\)
Pozdrawiam.
Co do trzeciego:
\(\displaystyle{ Ln(i)=ln|i|+iArg(i)=ln1+i\frac{\pi}{2}=i\frac{\pi}{2}\ \Rightarrow \ i^i=e^{iLni}=e^\frac{-\pi}{2}}\)
Pozdrawiam.
potęgowanie liczby i
Co do ostatniego, doszedłem prostszą drogą:
\(\displaystyle{ i ^{i} = \left( e ^{ i\frac{\pi}{2} } \right) ^{i}}\)= \(\displaystyle{ e^{- \frac{\pi}{2} }}\)
ale rzeczywiście liczyłem na "konkretniejsze" ("ładniejsze") wyniki
Dziękuję!
\(\displaystyle{ i ^{i} = \left( e ^{ i\frac{\pi}{2} } \right) ^{i}}\)= \(\displaystyle{ e^{- \frac{\pi}{2} }}\)
ale rzeczywiście liczyłem na "konkretniejsze" ("ładniejsze") wyniki
Dziękuję!