liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aliska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 lut 2009, o 20:49
Płeć: Kobieta

liczby zespolone

Post autor: aliska »

Jak dowiesc, ze

1)\(\displaystyle{ Arg (z \cdot \overline{z})=0}\)
2) \(\displaystyle{ Im(iz)=i ^{4} \cdot Re(z)}\)

Jak policzyc \(\displaystyle{ (\overline{i}) ^{27}}\) ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

liczby zespolone

Post autor: Rogal »

W kółko nadajesz taki sam temat do różnych zadań i kompletnie nie wyciągasz wnioski, które Ci ludzie piszą w poprzednich tematach. Napisz tutaj, co udało Ci się zrobić a co Cię przerasta, to ktoś Ci wyjaśni, bo widać, że na gotowcach się kiepsko uczysz (jak każdy zresztą).
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

liczby zespolone

Post autor: Mariusz M »

aliska pisze:Jak dowiesc, ze

1)\(\displaystyle{ Arg (z \cdot \overline{z})=0}\)
2) \(\displaystyle{ Im(iz)=i ^{4} \cdot Re(z)}\)

Jak policzyc \(\displaystyle{ (\overline{i}) ^{27}}\) ?
Ad 1.

Skorzystaj z \(\displaystyle{ z \cdot \overline{z}= \left|z\right|^2=\Re{z}^2+\Im{z}^2}\)

Ad 2.
\(\displaystyle{ iz=-Im{z}+i\Re{z}}\)

\(\displaystyle{ i^4=1}\)

Ad 3.

\(\displaystyle{ \left( \cos{ \frac{27\pi}{2} }-i\sin{ \frac{27\pi}{2} }\right)}\)

\(\displaystyle{ \left( \cos{ \frac{\pi}{2} }+i\sin{ \frac{\pi}{2} }\right)=i}\)
ODPOWIEDZ