Mógłby ktoś tlyko napisac jak to rowiazac? Co zrobic z mianownikiem?
\(\displaystyle{ Im \frac{(1+3i)(8-i)} {(2+i) ^{2}}}\)
liczby zespolone - liczba urojona
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
liczby zespolone - liczba urojona
\(\displaystyle{ \frac{8-i+24i-3i^{2}}{4+4i+i^{2}}=\frac{11+23i}{3+4i}\frac{3-4i}{3-4i}=\frac{(11+23i)(3-4i)}{25}=\frac{125-25i}{25}=5-i}\)
Im=-1
Im=-1