pierwiastki 3 stopnia z liczb zespolonych...
1.\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8}}\)
Pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=2}\)
\(\displaystyle{ W_2=-1+i \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ W_3=-1-i \sqrt{3}}\)
2.\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}}\)
Pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=-1}\)
\(\displaystyle{ W_2= \frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ W_3= \frac{1}{2}+ i\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
3.\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
Pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=i}\)
\(\displaystyle{ W_2=- \frac{1}{2}- i\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ W_3= \frac{1}{2}- i\frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Obliczyć liczby zespolone cz IV
Obliczyć liczby zespolone cz IV
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 05:39 przez Ośka, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć liczby zespolone cz IV
1) 2) argumenty masz dobre, ale moduły już nie
1) \(\displaystyle{ W_{2/3}=-1\pm i \sqrt{3}}\)
2) \(\displaystyle{ W_{2/3}= \frac{1}{2}\pm i \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
3) nic do niczego nie pasuje - z jakiej liczby te pierwiastki mają być? bo jeśli z i to masz źle, jeśli z -i to brakuje Ci w tych pierwiastkach i.
Pozdrawiam.
1) \(\displaystyle{ W_{2/3}=-1\pm i \sqrt{3}}\)
2) \(\displaystyle{ W_{2/3}= \frac{1}{2}\pm i \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
3) nic do niczego nie pasuje - z jakiej liczby te pierwiastki mają być? bo jeśli z i to masz źle, jeśli z -i to brakuje Ci w tych pierwiastkach i.
Pozdrawiam.
Obliczyć liczby zespolone cz IV
No i znowuż źle przepisałem;) ....
z moich notatek wychodzi dobrze;)
Dzięki i pozdrawiam
z moich notatek wychodzi dobrze;)
Dzięki i pozdrawiam