Obliczyć liczby zespolone cz III

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ośka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 20 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno

Obliczyć liczby zespolone cz III

Post autor: Ośka »

Dalsza część Quizu....
Jeszcze troszkę:D ...

Czy rozwiązania są poprawne?

1.
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)
wyliczone pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=-2-i}\)
\(\displaystyle{ W_2=2+i}\)

2.
\(\displaystyle{ \sqrt{-8+6i}}\)
wyliczone pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=1+3i}\)
\(\displaystyle{ W_2=-1-3i}\)

3.
\(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}}\)
wyliczone pierwiastki:
\(\displaystyle{ W_1=3-2i}\)
\(\displaystyle{ W_2=-3+2i}\)

Pozdrawiam
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Obliczyć liczby zespolone cz III

Post autor: BettyBoo »

To akurat sam możesz łatwo sprawdzić - wystarczy dowolne z rozwiązań podnieść do kwadratu. Jeśli wychodzi liczba, która jest pod pierwiastkiem, to dobrze policzyłeś

Wyniki są poprawne.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ