Macierze zespolone, eliminacja gaussa

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
aqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna

Macierze zespolone, eliminacja gaussa

Post autor: aqu »

Witam, chciałem zapytać czy elmiminację gaussa można zastosować także do macierzy o wartościach zespolonych?
np:
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{ccc}
1+i & 2+2i & 3+5i \\
8+i & 16i & 8+15i \\
20+2i & 6+3i & 14 \\
\end{array}
\right]
\left[
\begin{array}{}
x_1 \\ x_2 \\ x_3
\end{array}
\right] =
\left[
\begin{array}{}
2+i \\ 1 + 3i \\ 12
\end{array}
\right]}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Macierze zespolone, eliminacja gaussa

Post autor: BettyBoo »

Można.
Pozdrawiam.
aqu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna

Macierze zespolone, eliminacja gaussa

Post autor: aqu »

a w jaki sposób mnożyć i odejmować z kolumn macierzy liczby zespolone żeby otrzymać zero ? bo nie za bardzo chce mi to wyjść
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Macierze zespolone, eliminacja gaussa

Post autor: BettyBoo »

Dokładnie tak samo, jak dla rzeczywistych, tylko rachunki są dłuższe, bo musisz dzielić i mnożyć przez liczby zespolone - jak chcesz mieć 1 zamiast a to trzeba podzielić przez a, jak chcesz mieć 0 zamiast b, wykorzystując po drodze a, to a trzeba podzielić przez a, pomnożyć przez -b i dodać do b.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ