Witam, otóż liczby zespolone nie są moją mocną stroną więc proszę was doświadczonych użytkowników o pomoc. Obliczyłem kilka razy te przykłady i wynika mam za każdym razem inne (liczyłem różnymi metodami) Proszę o sprawdzenie który wynik jest poprawny A jeśli żaden, proszę o pomoc, wskazanie co robię źle Oto przykłady:
\(\displaystyle{ \frac{(7+j3)+10e ^{j30*} }{-3-j6}= 1,57j}\) taki mam wynik Nie iwem czy poprawny, największy problem mam z liczeniem mianownika zeby potem podzielić go przez licznik. Z wzorów wynika ze trzeba podnieść wartość bezwzględną mianownika do kwadratu.
\(\displaystyle{ |z|^{2}=z \cdot \overline{z}}\)
Pierwsze z wiadomo \(\displaystyle{ z=a + ib}\) a to drugie z z daszkiem \(\displaystyle{ \overline{z}=a - ib}\)
Tutaj mam wlasnie duzy problem ogolnie jak to liczyc, policzylem mianownik wyszedł mi 45.
Bo tutaj jak widać mianownik jest następujący -3 -j6 to znaczy ze posiada postać \(\displaystyle{ z=-a-ib}\)? i do obliczenia \(\displaystyle{ |z|^{2}}\) potrzeba nam przekształcic go na \(\displaystyle{ z=a+ib}\) i \(\displaystyle{ \overline{z}=a-ib}\) poprzez zmiane znaków ?
Drugi przykład:
\(\displaystyle{ [(8-j2)+5e^{-j45*} ] \cdot 10e^{j60*}=105,68 + 72,24j}\)
Tutaj ogolnei nie mialem problemow, ale co do wyniku nie mam zupełnie pewności. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.
Problem z kolejnością oraz sposobem obliczania.
Problem z kolejnością oraz sposobem obliczania.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009, o 23:25 przez ronin46, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Problem z kolejnością oraz sposobem obliczania.
Za dużo patrzysz na wzory, a za mało myślisz sam. Również nie pisz potworków typu j6, tylko raczej 6j, nie?
Jeśli masz wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac{a+ib}{c+id}}\) to mnożysz je przez sprzężenie mianownika, czyli c-id i dostajesz ze wzoru na różnicę kwadratów postać \(\displaystyle{ \frac{(a+ib)(c+id)}{c^{2} + d^{2}}}\)
Liczyć tego to się mi nie chce, wybacz.
Jeśli masz wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac{a+ib}{c+id}}\) to mnożysz je przez sprzężenie mianownika, czyli c-id i dostajesz ze wzoru na różnicę kwadratów postać \(\displaystyle{ \frac{(a+ib)(c+id)}{c^{2} + d^{2}}}\)
Liczyć tego to się mi nie chce, wybacz.
Problem z kolejnością oraz sposobem obliczania.
Poprostu za każdym razem miałem inny wynik, to prawda patrze na wzory moze z tym przesadzam. Postaram sie jescze coś samemu wymyśleć, ale właśnie nie wiem dokładnie gdize popełniam błąd. Moze jakby ktoś miał jakiś program czy coś takiego mógłby to szybko obliczyć Jeśli ktoś by chciał proszę o pomoc.