analiza zespolona- sin
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
analiza zespolona- sin
Ogólnie- można przez funkcje hiperboliczne.
Lub co na jedno wyjdzie, ale bardziej od podstaw
\(\displaystyle{ \sin(z)=\frac{1}{2i}\left(e^{iz}-e^{iz} \right)}\)
zaś \(\displaystyle{ e^{iz}=e^{ix}e^{-y}}\).
Rozdzielimy w ten sposób część rzeczywistą i urojoną.
Lub co na jedno wyjdzie, ale bardziej od podstaw
\(\displaystyle{ \sin(z)=\frac{1}{2i}\left(e^{iz}-e^{iz} \right)}\)
zaś \(\displaystyle{ e^{iz}=e^{ix}e^{-y}}\).
Rozdzielimy w ten sposób część rzeczywistą i urojoną.