Pomocy , potrzebuje pilnie to , bedzie ktos mily to szybko zrobic ?
bardzo wdzieczny bym byl , ale to bardzo
moglby ktos rozwiazac?
zad 1.
korzystajac z postaci trygonometrycznej liczb zespolonych wykonac dzialanie
\(\displaystyle{ \frac{(-2-i \sqrt{12} )^{6}}{( \sqrt{3} - i)^{12}}}\)
zad 2
obliczyc pierwiastki
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-1+i}}\)
-- 21 kwi 2009, o 22:46 --
moga byc notatki takie i skany na emiala odbiore , jak komus sie niechce tego przepisywac na kompa
-- 22 kwi 2009, o 00:29 --
no prosze niech ktos pomoze
Liczby zespolone , postac trygo
Liczby zespolone , postac trygo
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 20:23 przez tkrass, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Liczby zespolone , postac trygo
W pierwszym nie ma co myśleć - wzór de Moivre'a i obliczanie.
Co do drugiego, szukasz takich z zespolonych, że \(\displaystyle{ z^4=-1+i}\).
Co do drugiego, szukasz takich z zespolonych, że \(\displaystyle{ z^4=-1+i}\).
Liczby zespolone , postac trygo
Ale trzeba skorzystać ze wzoru na funkcje trygonometryczne z połowy kąta i sumy kątów żeby obliczyć \(\displaystyle{ sin \frac{3\pi}{16}}\) i \(\displaystyle{ cos \frac{3\pi}{16}}\), a potem ze wzorów redukcyjnych, żeby policzyć sinus i cosinus z \(\displaystyle{ \frac{11\pi}{16},\frac{19\pi}{16},\frac{27\pi}{16}}\)