równianie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
CPUNek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 14 lut 2006, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z porodówki
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

równianie

Post autor: CPUNek »

Jak rozwiazać te równainie bo nie wiem od czego zaczac !!!

\(\displaystyle{ x^{2} + Im\frac{-1}{2} + \frac{[\cos\frac{\pi}{4} + isin\frac{\pi}{4}]^8}{i^3} = 0}\)

aha tam gdzie jest cos ma byc cos pi/4
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

równianie

Post autor: PawelJan »

Od czego nie wiesz jak zacząć? Od podniesienia liczby zespolonej do potęgi czy napisania że część urojona z liczby rzeczywistej równa jest zeru?
ODPOWIEDZ