Oblicz sumę wszytkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0,1,2,3}
Jak to rozwiązać?
Oblicz sumę wszytkich liczb trzycyfrowych
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz sumę wszytkich liczb trzycyfrowych
Obliczymy najpierw sumę jedności wszystkich liczb; liczb z 1 na końcu jest 3x4=12, liczb z 2 na końcu też jest tyle i z 3 też, więc suma jedności wszystkich liczb jest równa 1x12+2x12+3x12.
Dokładnie taka sama jest suma dziesiątek, natomiast suma setek jest trochę inna, bo liczb które mają 1 na pierwszym miejscu jest 16 (dla 2 i 3 też tyle), zatem jest równa 6x16
Ostatecznie suma wszystkich liczb to 6x16x100+6x12x10+6x12
Pozdrawiam.
Dokładnie taka sama jest suma dziesiątek, natomiast suma setek jest trochę inna, bo liczb które mają 1 na pierwszym miejscu jest 16 (dla 2 i 3 też tyle), zatem jest równa 6x16
Ostatecznie suma wszystkich liczb to 6x16x100+6x12x10+6x12
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 16:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ;)
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sumę wszytkich liczb trzycyfrowych
a dlaczego nie może być tak:
-na pierwszym miejscu mamy 3 możliwości ( nie może być zera)
-na drugim i na trzecim po 4,
czyli 3 x 4 x 4 = 48 ???
odpowiedź jest 10392
-na pierwszym miejscu mamy 3 możliwości ( nie może być zera)
-na drugim i na trzecim po 4,
czyli 3 x 4 x 4 = 48 ???
odpowiedź jest 10392