rozwiazac rownanie
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 10:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 12 razy
rozwiazac rownanie
witam czy moglby mi ktos wskazac, jaki robie blad przy rozwiazywaniu tego rownania? bo chyba za dlugo nad tym siedze i juz nic nie widze \(\displaystyle{ z^{2} -3-4i=0}\)... robilam to przyrownujac \(\displaystyle{ (a+bi) ^{2}}\) do \(\displaystyle{ 3+4i}\), ale jak mam juz wielomian 4 st, to delta wychodzi mi - 7, co robie zle?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
rozwiazac rownanie
Gdzieś musiałaś się pomylić, bo pierwiastki istnieją:
\(\displaystyle{ a^2-b^2=3, 2ab=4}\) - taki masz początkowy układ? wtedy wychodzi \(\displaystyle{ b^4+3b^2-4=0\ \Rightarrow \ t^2+3t-4=0}\). Delta jest równa 25.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a^2-b^2=3, 2ab=4}\) - taki masz początkowy układ? wtedy wychodzi \(\displaystyle{ b^4+3b^2-4=0\ \Rightarrow \ t^2+3t-4=0}\). Delta jest równa 25.
Pozdrawiam.