postac trygonometryczna #2

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
evee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

postac trygonometryczna #2

Post autor: evee »

hej znowu ogolny wzor, nie wiem od czego zaczac :/ ma ktos moze jakis pomysl? chcialam pomnozyc przez sprzezenie, ale tylko jeszcze bardziej pogmatwalam :/
\(\displaystyle{ \frac{1+itg \alpha }{1-itg \alpha } ; 0 \le \alpha < \frac{pi}{2}}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

postac trygonometryczna #2

Post autor: Rogal »

A może pomnóż przez cosinusa najpierw a potem przez sprzężenie, jeśli od razu nie widzisz?
evee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, o 20:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

postac trygonometryczna #2

Post autor: evee »

ahaaa, wyjda funkcje trygonometryczne \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)? oczywiscie sama bym na to nie wpadla, dzieki dziek
ODPOWIEDZ