oblicz ...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

witam, mam problem z obliczeniem pierwiastkow tego:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{7-7\frac{sqrt{3}}{3}i=}\)
mam problem z wyznaczeniem kata cos wyszedl mi 7/13 aa sin -ta druga liczba przez 13 i jest to cw IV ale nie wiem jaki to kat prosze o pomoc ...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

oblicz ...

Post autor: kuch2r »

zauważ, że :
\(\displaystyle{ 7-7\frac{\sqrt{3}}{3}i=7(1-\frac{sqrt{3}}{3}i)}\)
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

hmm.. nie kumam dalej ....
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

oblicz ...

Post autor: kuch2r »

znasz postac trygonometrczyna liczby zespolonej ??
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

no nie znam .. bo nie wiem jaki kat to bedzie ...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

oblicz ...

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ z=|z|(cos\alpha + isin\alpha)}\)
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

to jest wzor jego znam ale nie umiem obliczyc kata FI nie umiem skorzystac z tego co mi tam wczesniej napisales ... o tym wyciagnieciu 7 przed nawias .... to mi wytlumacz jesli mozesz ...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

oblicz ...

Post autor: kuch2r »

hmm tam jest \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\) moze zle przepisales przyklad :>
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

nie no przepisalem dobrze ... chociaz moze koles sie pomylil bo to sa zadania z egzaminu z poprzednich lat ... hmm...
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

oblicz ...

Post autor: PawelJan »

Wyciągnij moduł z nawiasu.

\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{\sqrt{3}}i=\frac{2}{\sqrt{3}}(\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{1}{2}i)}\)

Teraz kąt chyba widać
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

hmmm.. ale skad tam Cie wzielo 1/pierwiastek z 3 ??
kurcze nie czaje tego przykladu!!!
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

oblicz ...

Post autor: Tomasz Rużycki »

\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3} = \frac{\sqrt{3}\cdot \sqrt{3}}{3\cdot \sqrt{3}} =\frac{3}{3\sqrt{3}} = \frac{1}{\sqrt{3}}}\).

Teraz widać?
Jony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2006, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: :P
Podziękował: 1 raz

oblicz ...

Post autor: Jony »

ok juz widze piekne dzieki
ODPOWIEDZ