Ogólnie zadanie brzmi tak (ale z narysowaniem sobie poradze):
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiór liczb z \(\displaystyle{ \in}\) C spełniające nierówność lm(\(\displaystyle{ \frac{z}{iz+2}}\))<0
I chodzi mi tylko o rozwiązanie tej nierówności.
Pozdrawiam.
Rozwiąż nierównośc.
Rozwiąż nierównośc.
No więc poszedłem za Twoją sugestią Rogal i rozwiązałem to sam. Mam tylko jedno pytanie
\(\displaystyle{ Im( \frac{z}{iz+2}) = i \frac{x^2+y^2-2y}{-x^2-y^2+3y-4}}\)
Wyszło mi coś takiego. Zbiór wartości będzie to jakieś koło. Wiem jak to policzyć tylko nie bardzo wiem co zrobić z i przed ułamkiem. Nie zwracać na to poprostu uwagi?
\(\displaystyle{ Im( \frac{z}{iz+2}) = i \frac{x^2+y^2-2y}{-x^2-y^2+3y-4}}\)
Wyszło mi coś takiego. Zbiór wartości będzie to jakieś koło. Wiem jak to policzyć tylko nie bardzo wiem co zrobić z i przed ułamkiem. Nie zwracać na to poprostu uwagi?
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rozwiąż nierównośc.
No khem - część urojona liczby, to jest to stoi przy i, bez niego samego rzecz jasna.
Pytają gdzie to jest mniejsze - to jakaś część wspólna będzie koła na dole i zewnętrza koła u góry plus odwrotnie. Coś w ten deseń
Pytają gdzie to jest mniejsze - to jakaś część wspólna będzie koła na dole i zewnętrza koła u góry plus odwrotnie. Coś w ten deseń