Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zoso
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: sers »

Nie mam pomysłu jak to zrobić. Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej:

\(\displaystyle{ \frac{3}{2}pi \ge arg( \frac{z-i}{1-2i})>pi}\)
miodzio1988

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \frac{z-i}{ 1-2i}}\) - musimy zapisac te liczbe zespolona bez tego mianownikia. Zatem mnozymy ją przez sprzezenie , czyli: \(\displaystyle{ \frac{1+2i}{1+2i}}\) . Teraz latwiej?
sers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zoso
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: sers »

to bedzie \(\displaystyle{ \frac{(z-1)(1+2i)}{(1-2i)(1+2i)}= \frac{(z-1)(1+2i)}{5}}\), a nie to co podales. tylko nie wiem co dalej
miodzio1988

Zaznaczyć zbiór na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: miodzio1988 »

Podalem Ci przez co masz przemnozyc...a nie wynik. "z" zamieniamy na : \(\displaystyle{ a+bi}\) . Wszystko nalezy wymnozyc i pogrupowac. I na koniec zadac sobie pytanie: co to znaczy ze argument liczby zespolonej jest w 3 cwiartce ?
ODPOWIEDZ