Równanie w zbiorze zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kooler2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 28 sty 2009, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: kooler2000 »

\(\displaystyle{ z^{4}=5+ (1+i)^{4}

2gie zadanko:
z^{3}=2z*(sprzężenie z)}\)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: Frey »

bzdury
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, o 23:19 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: Rogal »

Mhm, a od kiedy to \(\displaystyle{ z^{2} = |z|^{2} ?}\)
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: tkrass »

\(\displaystyle{ z^{4}=5+(1+i)^{4} \\ z^{4}=5+1+4i-6-4i+1 \\ z^{4}=1 \\ (a+bi)^{4}=1 \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow Im ((a+bi)^{4})=0 \\ a^{3}bi=ab^{3}i \\ a^{3}b=ab^{3} \Leftrightarrow \\ \Leftrightarrow a=0 \vee b=0 \vee a=b \vee a=-b}\)

Podstawiamy wszystkie przypadki i przez proste wymnażanie sprawdzamy, że:

\(\displaystyle{ z=1 \vee z=-1 \vee z=i \vee z=-i}\)

W przypadkach kiedy \(\displaystyle{ a=b}\) lub \(\displaystyle{ a=-b}\) otrzymujemy, że kwadrat liczby rzeczywistej jest ujemny, a to oczywiście sprzeczność.

Mogłem się pomylić w rachunkach, dlatego proszę o korekty.

Frey, wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś, że działania na liczbach zespolonych rządzą się troszkę innymi prawami niż na rzeczywistych. W Twoim rozwiązaniu widzę dwa ordynarne blefy
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: Rogal »

tkrass, policzyłeś dobrze, tylko raczej niepotrzebnie narobiłeś sobie problemów.
\(\displaystyle{ z^{4} - 1 = (z-1)(z+1)(z^{2}+1)}\)
A tutaj już wszyscy wiedzą, co robić ;)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Równanie w zbiorze zespolonych

Post autor: Frey »

upps aj sorry nie zadziała bo mi się skojarzyło z czymś innym
ODPOWIEDZ