tg3x i wzór Moivre-a
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 50 razy
tg3x i wzór Moivre-a
\(\displaystyle{ tg3x= \frac{sin3x}{cos3x}}\)
ze wzoru Moivre'a
\(\displaystyle{ \begin{cases}(cosx+isinx)^3=cos3x+isin3x \\ (cosx+isinx)^3=cos^3x+i3cos^2x \cdot sinx-3cosx \cdot sin^2x-isin^3x\end{cases}}\)
stąd porównując Rez i Imz otrzymujemy
\(\displaystyle{ cos3x=cosx(cos^2x-3sin^2x) \wedge sin3x=sinx(3cos^2x-sin^2x)}\)
zatem
\(\displaystyle{ tg3x= \frac{sin3x}{cos3x}= \frac{sinx}{cosx} \cdot \frac{3- \frac{sin^2x}{cos^2x} }{1-3 \cdot \frac{sin^2x}{cos^2x} }=tgx \cdot \frac{3-tg^2x}{1-3tg^2x}}\)
ze wzoru Moivre'a
\(\displaystyle{ \begin{cases}(cosx+isinx)^3=cos3x+isin3x \\ (cosx+isinx)^3=cos^3x+i3cos^2x \cdot sinx-3cosx \cdot sin^2x-isin^3x\end{cases}}\)
stąd porównując Rez i Imz otrzymujemy
\(\displaystyle{ cos3x=cosx(cos^2x-3sin^2x) \wedge sin3x=sinx(3cos^2x-sin^2x)}\)
zatem
\(\displaystyle{ tg3x= \frac{sin3x}{cos3x}= \frac{sinx}{cosx} \cdot \frac{3- \frac{sin^2x}{cos^2x} }{1-3 \cdot \frac{sin^2x}{cos^2x} }=tgx \cdot \frac{3-tg^2x}{1-3tg^2x}}\)