Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
imgstage
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
Post
autor: imgstage »
znalezc modul i faze liczby
\(\displaystyle{ \left(\frac{ \sqrt{2}-i \sqrt{6} }{1-i} \right) ^{n}}\).
jakas wskazowka??
-
tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Post
autor: tkrass »
Wskazówka - usuń część urojoną z mianownika, potem oblicz moduł i go wyciągnij przed nawias.