obliczanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
foxy_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 17 mar 2009, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

obliczanie liczb zespolonych

Post autor: foxy_ »

zad. obliczyć "a" i "b"
\(\displaystyle{ \frac{a}{2i-1}+\frac{b+1}{b-1}=2}\)
belferkaijuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 13 lut 2009, o 13:46
Płeć: Kobieta
Pomógł: 50 razy

obliczanie liczb zespolonych

Post autor: belferkaijuz »

\(\displaystyle{ \frac{a}{-1+2i}=2- \frac{b+1}{b-1};zaloz.:b \neq -1\\ \frac{a \cdot (-1-2i)}{(-1+2i) \cdot (-1-2i)}= \frac{2b-2-b-1}{b-1}\\ \frac{-a-2i}{1+4}= \frac{2b-2-b-1}{b-1}\\ \frac{-a}{5}+ \frac{-2a}{5}i= \frac{b-3}{b-1}+0i\\
\begin{cases} \frac{-a}{5}= \frac{b-3}{b-1} } \\ \frac{-2a}{5}=0 \end{cases}}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=3 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ