Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
trooper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 lut 2009, o 12:09
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż równanie

Post autor: trooper »

\(\displaystyle{ z^{8} + z^{4} + 1 = 0}\)

kompletnie nie wiem jak to ugryźć
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: soku11 »

:arrow:
\(\displaystyle{ z^4=t\\
t^2+t+1=0\\
\Delta=1-4=-3=(\sqrt{3}i)^2\\
t_1=\frac{-1-\sqrt{3}i}{2}=-\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i\\
t_2=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}=-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}i\\
z^4=-\frac{1}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}i\;\;\vee\;\;z^4=-\frac{1}{2}+\frac{\sqrt{3}}{2}i\\}\)


Dalej zamieniasz oba pierwiastki na postac trygonometryczna (ladne liczby - znane katy) i korzystasz z deMoivre'a.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ