Znaleźć pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Znaleźć pierwiastki

Post autor: petro »

Zadanie
Proszę obliczyć wszystkie trzy pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+i\sqrt{3})}}\),gdzie przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) rozumiemy zwykły, dodatni, drugi pierwiastek z 3.

Bardzo proszę o instrukcję jak zabrać się za to zadania, z czego skorzystać itp.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znaleźć pierwiastki

Post autor: Kartezjusz »

wzkazówka:zapisz liczbę pod pierwiastkiem w postaci trygonometrycznej i skorzystaj ze wzoru na pierwiastek z liczby zespolonej.
tiga11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 14 lut 2009, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolshoi Booze
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć pierwiastki

Post autor: tiga11 »

podasz rozwiazania ?
ODPOWIEDZ