Zadanie z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Zadanie z liczb zespolonych

Post autor: petro »

Proszę znaleźć miejsca geometryczne punktów na płaszczyźnie zespolonej, spełniających warunek:
a) \(\displaystyle{ |z-z_{0}|=r}\)
b) \(\displaystyle{ arg(z-z_{0}) = \phi}\)
c) \(\displaystyle{ |z-z_{1}|+|z-z_{2}|=2a, a>0}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Zadanie z liczb zespolonych

Post autor: Mariusz M »

Okrąg o środku w z0 i promieniu r
Prosta o kącie nachylenia do osi OX równym \(\displaystyle{ \phi}\)
Elipsa o ogniskach w z1 i z2
Watari
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 1 lis 2008, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3 razy

Zadanie z liczb zespolonych

Post autor: Watari »

Mógłbyś bardziej szczegółowo wyjaśnić b i c?
Gdzie jest z0 w b) ?
petro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sam nie wiem
Podziękował: 56 razy

Zadanie z liczb zespolonych

Post autor: petro »

Prosiłbym o bardziej szczegółowe informacje dotyczące rozwiązania tego zadania. Czy tutaj muszę coś rozwiązać, skorzystać z jakiś wzorów? Bardzo proszę o pomoc, z góry wielkie dzięki:)
ODPOWIEDZ