pierwiastkowanie liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
wiedzma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

pierwiastkowanie liczb zespolonych

Post autor: wiedzma »

Niby wszystko wiem, a jednak wyniki mi zle wychodza nie wiem gdzie robie blad... pomozcie mi go znalezc...

mam np. takie obliczyc \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-8}}\)
zapisuje to sobie jako liczbe zespolona czyli z=-8+ 0i licze modul |z|=8, kąt fi=0, n=3 a k=0,1,2 i stosuje wzor Moivra
\(\displaystyle{ w_k= \sqrt[n]{|z|}(cos \frac{ fi+2k \pi}{n}+isin \frac{fi+2k \pi}{n})}\)

no i jak podstawiam moje dane to otrzymuje takie pierwiastki {2, \(\displaystyle{ -1+i \sqrt{3} , -1-i \sqrt{3}}\)} a one sa bledne bo powinny byc po podniesieniu do 3 potegi rowne -8 , a sa 8 gdzie robie blad ?-- 7 marca 2009, 15:17 --hehe juz chyba wiem gdzie mam blad ;P
chyba chodzi o ten kat bo nie ma byc fi=0 tyko fi=180 tak ?
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

pierwiastkowanie liczb zespolonych

Post autor: sir_matin »

Błąd jest taki.... \(\displaystyle{ \varphi \neq 0^{\circ}}\)
ODPOWIEDZ