Przedstaw w postaci trygonometrycznej:
a) \(\displaystyle{ SinX- iCocX}\)
b) \(\displaystyle{ 1+CosX+iSinX}\)
c) \(\displaystyle{ 1 - iCotX}\)
W pierwszym policzyłem tak:
długość wychodzi:1
\(\displaystyle{ Sin\beta = -CosX \Rightarrow \beta = -ArcSinCosX;
Cos\beta = SinX \Rightarrow \beta=ArcCosSinX}\)
i nie wiem jak wyznaczyć \(\displaystyle{ \beta}\), pewnie robie coś źle, proszę o pomoc.
Postać trygonomteryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Postać trygonomteryczna
Po co chcesz wyliczać \(\displaystyle{ \Beta}\)?
a.) \(\displaystyle{ sinx-icosx=cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)-isin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)=cos\left(x-\frac{\pi}{2}\right)+isin\left(x-\frac{\pi}{2}\right)}\)
-- 6 marca 2009, 23:39 --
b.) \(\displaystyle{ 1+cosx+isinx=2cos^{2}\frac{x}{2}+2isin\frac{x}{2}cos\frac{x}{2}=2cos\frac{x}{2}\left(cos\frac{x}{2}+isin\frac{x}{2}\right)}\)-- 6 marca 2009, 23:40 --Na c wpadniesz sam, jest prawie identyczne, jak pierwsze.
a.) \(\displaystyle{ sinx-icosx=cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)-isin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)=cos\left(x-\frac{\pi}{2}\right)+isin\left(x-\frac{\pi}{2}\right)}\)
-- 6 marca 2009, 23:39 --
b.) \(\displaystyle{ 1+cosx+isinx=2cos^{2}\frac{x}{2}+2isin\frac{x}{2}cos\frac{x}{2}=2cos\frac{x}{2}\left(cos\frac{x}{2}+isin\frac{x}{2}\right)}\)-- 6 marca 2009, 23:40 --Na c wpadniesz sam, jest prawie identyczne, jak pierwsze.