reszta z dzielenia wielomianu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
wiedzma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: wiedzma »

Nie wykonujac dzielenia, znalezc reszte z dzielenia wielomianu P przez Q:
1. \(\displaystyle{ P(x)=x^{30}+3x^{14}+2}\), \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3}+1}\)
2. \(\displaystyle{ P(x)=x^{5}+x-2}\), \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}-2x+5}\)
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Viathor »

Wyznaczasz zespolone pierwiastki wielomianów Q(x) (pamiętając o zasadniczym twierdzeniu algebry) a następnie wstawiasz ich wartości do wielomianów P(x). Przy podnoszeniu do potęg należy skorzystać z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej i ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie.
gribby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 1 sty 2009, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: gribby »

Ale mamy jedno x w równaniu wielomianu P, mamy podstawiać je kolejno czy jak? Nawet jeśli to co potem?
ODPOWIEDZ