Zadania z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
siekieracku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz

Zadania z liczbami zespolonymi

Post autor: siekieracku »

\(\displaystyle{ \frac{ (1+i)^{101} (i - \sqrt{3}) ^{102} }{i ^{1523}(1 + i\sqrt{3}) ^{103} }}\)

\(\displaystyle{ (-1+i)^{5}+( \sqrt{3}+i ) ^{6}}\)

\(\displaystyle{ ( \frac{1+i}{1+i \sqrt{3}} ) ^{144}}\)
miodzio1988

Zadania z liczbami zespolonymi

Post autor: miodzio1988 »

zamieniamy na postac trygonometryczną i wzór de Moivre'a . W czym problem?
ODPOWIEDZ