wartość wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wartość wyrażenia

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ \sqrt{i}}\)
jak takie coś policzyć? do postaci trygonometrycznej trzeba?:>
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

wartość wyrażenia

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ \sqrt{i}=(cos \frac{\pi}{2}+isin \frac{\pi}{2})^{ \frac{1}{2}}}\)

I dalej wzór de Moivre'a na pierwiastek.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wartość wyrażenia

Post autor: mat1989 »

czyli tak postępujemy ze wszystkimi pierwiastkami i potęgami, czy czasami można jakoś prościej?
ODPOWIEDZ