interpretacja geometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
maaaaagda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 paź 2008, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska

interpretacja geometryczna

Post autor: maaaaagda »

Podać interpretacje geometryczną zbioru:
\(\displaystyle{ A=\{z:|z|+Rez \le 1\}}\)?
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ |x+iy|+x \le 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}+x \le 1}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+x^2 \le 1}\)
\(\displaystyle{ 2x^2+y^2 \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{ \frac{1}{2} }+y^2 \le 1}\)
Stąd \(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ b=1}\)
Moje pytanie brzmi: czy dobrze to rozwiązałam i czy będzie to wnętrze elipsy wraz z jej brzegiem?
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

interpretacja geometryczna

Post autor: Dedemonn »

Całego zadania nie próbuję rozwiązywać, ale to przejście
maaaaagda pisze:\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}+x \le 1}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+x^2 \le 1}\)
budzi wątpliwości.
maaaaagda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 paź 2008, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska

interpretacja geometryczna

Post autor: maaaaagda »

Nie, nie to tak absolutnie nie będzie.. przecież kwadrat sumy, nie jest sumą kwadratów A ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie
ODPOWIEDZ