interpretacja geometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
maaaaagda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 paź 2008, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Małopolska

interpretacja geometryczna

Post autor: maaaaagda »

Podać geometryczną interpretację następującego zbioru liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ A=\{z: Rez^2>\alpha\},\alpha>0}\).

\(\displaystyle{ Rez^2>\alpha}\)
\(\displaystyle{ Re(x+iy)^2>\alpha}\)
\(\displaystyle{ Re(x^2+2xyi-y^2)>\alpha}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2>\alpha}\)
Więc co mi to daje, bo koło to to nie jest przecie..
To zapewne jest jakaś hiperbola, ale co z tym \(\displaystyle{ \alpha}\)?
ODPOWIEDZ