Równanie w ciele liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Oxford

Równanie w ciele liczb zespolonych

Post autor: Oxford »

Należy rozwiązać równanie w ciele liczb zespolonych:

z^2+2z+2=0

Może to i jest łatwe, ale nie dla mnie
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Równanie w ciele liczb zespolonych

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ z^2+2z+2=0\\ \Delta=-4=4i^2 \\\sqrt{\Delta}=2i\\z_1=\frac{-2-2i}{2}=-1-i \\z_2=\frac{-2+2i}{2}=-1+i}\)
marcin5063
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 20 paź 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Równanie w ciele liczb zespolonych

Post autor: marcin5063 »

kuch2r pisze:\(\displaystyle{ z^2+2z+2=0\\ \Delta=-4=4i^2 \\\sqrt{\Delta}=2i\\z_1=\frac{-2-2i}{2}=-1-i \\z_2=\frac{-2+2i}{2}=-1+i}\)

no dobra wszystko ładnie pieknie bo delta wychodzi dodatnia. A gdy jest delta ujemna?? np. w tym zadaniu :

\(\displaystyle{ x^{2}+x+1=0}\) ?? Jak to obliczyć gdy delta jest ujemna?? Czy wogóle sie to oblicza??
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Równanie w ciele liczb zespolonych

Post autor: Mariusz M »

W czym problem w ciele liczb zespolonych pierwiastkowanie liczb ujemnych
jest możliwe chociaż liczb ujemna jest może tutaj nie na miejscu
bo nie ma w liczbach zespolonych relacji większe od itp
Jest relacja równości oraz relacje funkcyjne
Jest jeszcze relacja częściowego porządku
ODPOWIEDZ