Liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 13 razy
Liczby zespolone
Liczba zespolona.
Witam czy może mi ktoś pomóc wyliczyć coś takiego?
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}}\)
Musi wyjść jakaś konkretna liczba.
Witam czy może mi ktoś pomóc wyliczyć coś takiego?
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}}\)
Musi wyjść jakaś konkretna liczba.
Liczby zespolone
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}=\frac{1+i}{1-i}* \frac{1+i}{1+i}=...}\)
dalej dasz juz sobie rade.
dalej dasz juz sobie rade.
Liczby zespolone
a skad ja mam wiedziec co ma wyjsc? Trzeba wyliczyc to. I odpowiedzią nie jest liczba 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 13 razy
Liczby zespolone
\(\displaystyle{ ...\frac{1+1i+1i+i^{2}}{1^{2}+i^{2}}=\frac{1+3i^{2}}{1^{2}+i^{2}}=\frac{-2}{0}=0}\)
teraz mi wyszło inaczej...;/
teraz mi wyszło inaczej...;/
Liczby zespolone
po piewrsze zle korzystasz w mianowniku ze wzoru skroconego mnozenia. Powinnien byc miedzy wyrazami minus. Po drugie: \(\displaystyle{ i^{2} =-1}\) zastosuj moje rady teraz. I NIE DZIELIMY PRZEZ ZERO.
Liczby zespolone
\(\displaystyle{ \frac{1+i}{1-i}=\frac{1+i}{1-i}* \frac{1+i}{1+i}= \frac{1+i+i+ i^{2} }{1- i^{2} }= \frac{1+2i-1}{1-(-1)} = \frac{2i}{2}=i}\)
tak ciezko bylo?
tak ciezko bylo?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 13 razy
Liczby zespolone
W miarę rozumiem matematykę w końcu jestem na politechnice ale liczby zespolone to dla mnie czarna magia i nie rozumiem po co mi one są potrzebne studiując chemie!
Dzięki bardzo za pomoc.
Dzięki bardzo za pomoc.