część rzeczywista i urojona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
owczasty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
Płeć: Mężczyzna

część rzeczywista i urojona

Post autor: owczasty »

mam takie przykłady
1. oblicz \(\displaystyle{ Re(z^{8})}\) gdy \(\displaystyle{ z= \frac{7+ \sqrt{3}i }{1+2 \sqrt{3}i }}\)


2. oblicz \(\displaystyle{ Re(z^{10})}\) gdy \(\displaystyle{ z= \frac{(1+3i)}{(1-2i)}}\)


3. oblicz \(\displaystyle{ Im( z^{20})}\) gdy \(\displaystyle{ z= \frac{2}{1+ \sqrt{3}i}}\)

miałbym prośbe o takie krótkie wytłumaczenie jak to zrobić
miodzio1988

część rzeczywista i urojona

Post autor: miodzio1988 »

owczasty pisze: 2. oblicz \(\displaystyle{ Re(z^{10})}\) gdy \(\displaystyle{ z= \frac{(1+3i)}{(1-2i)}}\)
\(\displaystyle{ z^{10} = (\frac{(1+3i)}{(1-2i)})^{10}}\)

zamieniamy na postac trygonometryczną, korzystamy ze wzoru de Moivre'a, porządkujemy, wyznaczamy część rzeczywistą. W razie problemow pisz.
Tapir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 23 lut 2009, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

część rzeczywista i urojona

Post autor: Tapir »

Witam czy wynik dla liczby (z ^{10}) jest równy =-32i ??
ODPOWIEDZ