przedstaw na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karola1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

przedstaw na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: karola1989 »

Mam takie zadania
zad 1
podaj \(\displaystyle{ z= \sqrt[8]{1}}\) i przedstawić na płaszczyźnie zespolonej

zad 2
korzystając z postaci
\(\displaystyle{ z=3(2e ^{i \frac{\pi}{7} } + e ^{ i\frac{\pi}{13} }+ \frac{1}{2}e ^{ i\frac{16\pi}{5} } )}\) przedstaw liczbę na płaszczyźnie zespolonej.

zad 3
przedstaw na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb spełniających układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} |z|=e ^{ \frac{\pi}{3} } \\ \frac{Re z}{Im z} \leqslant 0\end{cases}}\)

Bardzo proszę o pomoc....
ODPOWIEDZ