Rozwiązywanie układów równan

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Wilu94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2009, o 16:02
Płeć: Mężczyzna

Rozwiązywanie układów równan

Post autor: Wilu94 »

Polecenie:Rozwiąż podane układy równań metodą przeciwnych współczynników.
przykład:
{3x+y=5
{2x-y=0

Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie przykładu(W celu,gdy będę widział lepiej zrozumie).
miodzio1988

Rozwiązywanie układów równan

Post autor: miodzio1988 »

dodajesz stronami:

\(\displaystyle{ 3x+y+2x-y=5 \Leftrightarrow 5x=5 \Leftrightarrow x=1}\)

y juz sam sobie wylicz.

(mam nadzieje ze tak wyglądała ta metoda )

edit
zly dział!!!
ODPOWIEDZ