Zapisz liczby w innej postaci
Zapisz liczby w innej postaci
Witam!
Mam problem ponieważ miałem dość długą przerwę w nauce to teraz z niektórymi zadaniami zupełnie sobie nie radzę, potrzebuję na zaliczenie jeszcze jedno zadanie z liczb zespolonych, podobno są bardzo łatwe, ale nikt nie chce mi pomóc, kombinowałem ze wzorami ale zupełnie nic mi nie wychodzi, jeśli ktoś byłby tak miły i pomógł mi. Będę wdzięczny.
Należy zapisać to w innych postaciach
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i \sqrt{3} }{1+i}}\) \(\displaystyle{ }\)
oraz
\(\displaystyle{ z= \frac{1+i \sqrt{3} }{1-i \sqrt{3} }}\)
Mam problem ponieważ miałem dość długą przerwę w nauce to teraz z niektórymi zadaniami zupełnie sobie nie radzę, potrzebuję na zaliczenie jeszcze jedno zadanie z liczb zespolonych, podobno są bardzo łatwe, ale nikt nie chce mi pomóc, kombinowałem ze wzorami ale zupełnie nic mi nie wychodzi, jeśli ktoś byłby tak miły i pomógł mi. Będę wdzięczny.
Należy zapisać to w innych postaciach
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i \sqrt{3} }{1+i}}\) \(\displaystyle{ }\)
oraz
\(\displaystyle{ z= \frac{1+i \sqrt{3} }{1-i \sqrt{3} }}\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, o 21:59 przez adak49, łącznie zmieniany 5 razy.
- angel-of-fate
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WuWuA
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 8 razy
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
Zapisz liczby w innej postaci
\(\displaystyle{ z= \frac{1-i \sqrt{3} }{1+i}=\frac{(1-i \sqrt{3}) }{(1+i)}\frac{(1-i)}{(1-i)}=\frac{1- \sqrt{3} }{2}-i(\frac{1+ \sqrt{3} }{2})}\)
oraz
\(\displaystyle{ z= \frac{1+i \sqrt{3} }{1-i \sqrt{3}}= \frac{u}{\overline {u}}= \left|u \right|^{2}=4}\)
oraz
\(\displaystyle{ z= \frac{1+i \sqrt{3} }{1-i \sqrt{3}}= \frac{u}{\overline {u}}= \left|u \right|^{2}=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 14 razy
Zapisz liczby w innej postaci
\(\displaystyle{ \frac{(1-j \sqrt{3})(1-j) }{(1+j)(1-j)} = \frac{1-j -j \sqrt{3} - \sqrt{3} }{2} = \frac{1- \sqrt{} 3}{3} + j \frac{-1 - \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ Re(z) = \frac{1 -\sqrt{3}}{2}, Im(z) = \frac{-1- \sqrt{3}}{2}}\)
Postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = Z_{m}e^{j \cdot argz} = \left|\frac{1- \sqrt{} 3}{2} + j \frac{-1 - \sqrt{3} }{2} \right| \cdot e^{j \cdot arg(\frac{1- \sqrt{} 3}{2} + j \frac{-1 - \sqrt{3} }{2})} =}\)
\(\displaystyle{ ((\frac{1- \sqrt{} 3}{2})^2 + (\frac{-1 - \sqrt{3} }{2})^2)e^{jarctg \frac{-1- \sqrt{3} }{1- \sqrt{3} } + \pi} =2 \cdot e^{j \frac{5\pi}{12} + \pi}}\)
Drugie analogicznie
\(\displaystyle{ Re(z) = \frac{1 -\sqrt{3}}{2}, Im(z) = \frac{-1- \sqrt{3}}{2}}\)
Postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = Z_{m}e^{j \cdot argz} = \left|\frac{1- \sqrt{} 3}{2} + j \frac{-1 - \sqrt{3} }{2} \right| \cdot e^{j \cdot arg(\frac{1- \sqrt{} 3}{2} + j \frac{-1 - \sqrt{3} }{2})} =}\)
\(\displaystyle{ ((\frac{1- \sqrt{} 3}{2})^2 + (\frac{-1 - \sqrt{3} }{2})^2)e^{jarctg \frac{-1- \sqrt{3} }{1- \sqrt{3} } + \pi} =2 \cdot e^{j \frac{5\pi}{12} + \pi}}\)
Drugie analogicznie
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, o 18:44 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Zapisz liczby w innej postaci
Pomyliło się chyba z \(\displaystyle{ z \cdot \overline{z} = |z|^2}\).sir_matin pisze:\(\displaystyle{ \frac{u}{\overline {u}}= \left|u \right|^{2}=4}\)
@Boss: arctg?
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 14 razy
Zapisz liczby w innej postaci
czepiasz się że metody? Przecież jest poprawnaDedemonn pisze: @Boss: arctg?
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Zapisz liczby w innej postaci
Czepianie \(\displaystyle{ \neq}\) pytanie.
Tym jednym krótkim zapytaniem chciałem się dowiedzieć skąd to się wzięło. (a wynik i owszem dobry)
Pozdrawiam.
Tym jednym krótkim zapytaniem chciałem się dowiedzieć skąd to się wzięło. (a wynik i owszem dobry)
Pozdrawiam.
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Zapisz liczby w innej postaci
Odpowiem na drugi podpunkt bo nie został policzony.
\(\displaystyle{ {\frac {1+i\sqrt {3}}{1-i\sqrt {3}}}=-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\,i\sqrt {3}=e^{\frac{2}{3}\pi i}}\)
\(\displaystyle{ {\frac {1+i\sqrt {3}}{1-i\sqrt {3}}}=-\frac{1}{2}+\frac{1}{2}\,i\sqrt {3}=e^{\frac{2}{3}\pi i}}\)
Zapisz liczby w innej postaci
DZIĘKUJĘ WAM DOBRZY LUDZIE!
Troszkę posiedziałem i powoli zaczynam łapać o co tu chodzi!
POZDRAWIAM!
Troszkę posiedziałem i powoli zaczynam łapać o co tu chodzi!
POZDRAWIAM!