Zbiór l.zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
crisu17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lut 2009, o 12:24
Płeć: Mężczyzna

Zbiór l.zespolonych

Post autor: crisu17 »

witam mam problem z tym oto zadaniem :
wyznaczyć i zilustrować na płaszczyźnie zespolonej zbiór
\(\displaystyle{ A=\{z \in C: 0<|3i + z|<3\}}\)

wiem tylko że można jakoś przejść na współrzędne kartezjańskie tylko nie wiem jak.
jak ktoś to wie to niech napisze jak sie za to zabrac
z góry dzięki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zbiór l.zespolonych

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ z=x+yi}\)
\(\displaystyle{ A=\{z \in C: 0<|3i + z|<3\} \\ 0<|3i+x+yi|<3 \\ 0<|x+(y+3)i|<3 \\ 0<\sqrt{x^2+(y+3)^2}<3 \\ 0<x^2+(y+3)^2<9}\)

Jest to wnętrze koła o środku S=(0;-3) i promieniu 3 bez środka tego koła S.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, o 13:24 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Zbiór l.zespolonych

Post autor: crimlee »

to będzie mniej więcej tak:

\(\displaystyle{ |3i + z| = |3i + x + iy|= | x + (3+y)i|}\) a że moduł interpertuje długość wiec: \(\displaystyle{ =x^2 + (3+y)^2}\) a dalej to już współrzędne kartezjańskie
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

Zbiór l.zespolonych

Post autor: Dedemonn »

wb pisze:\(\displaystyle{ 0<\sqrt{x^2+(y+3)^2}<3 \\ 0<x^2+(y+3)^2<3}\)

Jest to wnętrze koła o środku S=(0;-3) i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt3}\) bez środka tego koła S.
*O promieniu 3.
crisu17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lut 2009, o 12:24
Płeć: Mężczyzna

Zbiór l.zespolonych

Post autor: crisu17 »

dzięki tyle sie głowić a wystarczyło tylko podstawienie zrobic
ODPOWIEDZ