1.
\(\displaystyle{ (z-1)^6=(i-z)^6}\)
Próbowałem z dzieleniem obustronnym przez jedną ze stron (wtedy po jedenej stronie jest ułamek, a po drugiej 1), ale to chyba nie był dobry sposób, bo nie mogło mi nic sensownego wyjść.
2.
\(\displaystyle{ (z+2i)^8+(z-2i)^8=0}\)
Znaleźć rozwiązania podanych równań
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć rozwiązania podanych równań
Spróbuj pozamieniać te liczby na postać trygonometryczną, podnieść do potęgi z de Moivre'a, upraszczać i wyliczać.
A jak nie, to zawsze możesz skorzystać wprost ze wzoru skróconego mnożenia - będą się różne rzeczy upraszczały ;p
A jak nie, to zawsze możesz skorzystać wprost ze wzoru skróconego mnożenia - będą się różne rzeczy upraszczały ;p
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Znaleźć rozwiązania podanych równań
Hm, ja bym na pierwszy ogień próbował tak:
\(\displaystyle{ (z-1)^6 - (i-z)^6 = 0 \\
\left( (z-1)^3+(i-z)^3\right) \left( (z-1)^3-(i-z)^3\right) = 0}\)
(można jeszcze z kolejnych wzorów w środku skorzystać - do wyboru)
Wykonaj działania w nawiasach, pogrupuj i trzymaj kciuki, że łatwo będzie wynaleźć pierwiastki z tego. :]
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ (z-1)^6 - (i-z)^6 = 0 \\
\left( (z-1)^3+(i-z)^3\right) \left( (z-1)^3-(i-z)^3\right) = 0}\)
(można jeszcze z kolejnych wzorów w środku skorzystać - do wyboru)
Wykonaj działania w nawiasach, pogrupuj i trzymaj kciuki, że łatwo będzie wynaleźć pierwiastki z tego. :]
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Znaleźć rozwiązania podanych równań
O tym nie pomyślałem ;p.
Ale można by przecież dalej stosować wzory sześcienne otrzymując postać prawie iloczynową. Czynniki kwadratowe zaś umiemy łatwo rozkładać na liniowe nad C.
Ale można by przecież dalej stosować wzory sześcienne otrzymując postać prawie iloczynową. Czynniki kwadratowe zaś umiemy łatwo rozkładać na liniowe nad C.