moduł liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \left| \frac{1}{3-4i} \right|}\)
czy dobrze w swoich obliczeniach doszłam do wyniku
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{-7}{169}}}\)
czy dobrze w swoich obliczeniach doszłam do wyniku
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{-7}{169}}}\)
moduł liczby zespolonej
przykro mi , ale wynik nie jest poprawny.
mi wychodzi: \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{25}{625}}}\)
chce kolezanka wiedziec jak to zrobic?
mi wychodzi: \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{25}{625}}}\)
chce kolezanka wiedziec jak to zrobic?
moduł liczby zespolonej
pierwsza wskazowka:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3-4i}=\frac{1}{3-4i}* \frac{3+4i}{3+4i}=...}\)
sprobuje kolezanka sama dalej zrobic?
\(\displaystyle{ \frac{1}{3-4i}=\frac{1}{3-4i}* \frac{3+4i}{3+4i}=...}\)
sprobuje kolezanka sama dalej zrobic?
moduł liczby zespolonej
no to super czyli mozemy uznac zadanie za zakonczone? napisze jeszcze kolezanka pelne rozwiazanie, moze komus sie przyda.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
moduł liczby zespolonej
a pewnie, że napisze!
\(\displaystyle{ \left|\frac{1}{3-4i} \right| = \left|\frac{1}{3-4i}* \frac{3+4i}{3+4i} \right| =
\left| \frac{3+4i}{25} \right|}\)
z definicji modułu:
\(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left(\frac{3}{25} \right)^{2} + \left(\frac{4}{25} \right)^{2}}}\)
co daje
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{25}{625} }}\)
\(\displaystyle{ \left|\frac{1}{3-4i} \right| = \left|\frac{1}{3-4i}* \frac{3+4i}{3+4i} \right| =
\left| \frac{3+4i}{25} \right|}\)
z definicji modułu:
\(\displaystyle{ \sqrt{a ^{2} + b ^{2} }}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{ \left(\frac{3}{25} \right)^{2} + \left(\frac{4}{25} \right)^{2}}}\)
co daje
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{25}{625} }}\)