potęgowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
potęgowanie liczby zespolonej
jak należy to rozwiązac?
\(\displaystyle{ \left| \left( \frac{1-i \sqrt{3}}{2}\right)^{378} \right|}\)
\(\displaystyle{ \left| \left( \frac{1-i \sqrt{3}}{2}\right)^{378} \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
potęgowanie liczby zespolonej
a faktycznie zna i na jego podstawie podaje do czego doszła. Proszę o małe potwierdzenie czy nadal jestem na dobrej drodze
\(\displaystyle{ z ^{378} = 1 ^{378} (cos (378* \frac{\pi}{3} ) + isin(378* \frac{\pi}{3} ))}\)
\(\displaystyle{ z ^{378} = 1 ^{378} (cos (378* \frac{\pi}{3} ) + isin(378* \frac{\pi}{3} ))}\)
potęgowanie liczby zespolonej
mamy dodatni cosinus i ujemny sinus. To oznacza ze w ktorej jestesmy ćwiartce?? ( chodzi mi o to ze kat \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) nie jest poprawny)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
potęgowanie liczby zespolonej
ok tutaj się poddaję.
Ale jakby co jesteśmy w IV ćwiartce bo faktycznie nagięłam fakt z wynikiem sinusa
Ale jakby co jesteśmy w IV ćwiartce bo faktycznie nagięłam fakt z wynikiem sinusa
potęgowanie liczby zespolonej
poprawny kąt to: \(\displaystyle{ \frac{5\pi}{3}}\) (warto jednak umiec wzoru redukcyjne, nie kolezanko? )
postac naszej liczby wygląda zatem tak:
\(\displaystyle{ z ^{378} = 1 ^{378} (cos (378* \frac{5\pi}{3} ) + isin(378* \frac{5\pi}{3} ))}\)
pozostaje to teraz ladnie skrocic i skorzystac z faktu ze funkcje : cosx i sinx są okresowe.
Pozostawiam obliczenia kolezance oczywiscie;]
postac naszej liczby wygląda zatem tak:
\(\displaystyle{ z ^{378} = 1 ^{378} (cos (378* \frac{5\pi}{3} ) + isin(378* \frac{5\pi}{3} ))}\)
pozostaje to teraz ladnie skrocic i skorzystac z faktu ze funkcje : cosx i sinx są okresowe.
Pozostawiam obliczenia kolezance oczywiscie;]
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 paź 2008, o 23:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
potęgowanie liczby zespolonej
ze względu na późną porę prześpię się z problemem, ale nie myśl sobie, że tak zostawiam to zadanie!
Wrócę do niego rankiem
W planach ma także odezwanie się już bardziej prywatnie z innym problemem natury matematycznej (a prywatnie bo będzie trochę tłumaczenia) - oczywiście jeśli nie ma szanowny Kolega nic przeciwko
Wrócę do niego rankiem
W planach ma także odezwanie się już bardziej prywatnie z innym problemem natury matematycznej (a prywatnie bo będzie trochę tłumaczenia) - oczywiście jeśli nie ma szanowny Kolega nic przeciwko
potęgowanie liczby zespolonej
nie ma nic przeciwko;] jutro z samego rana prosze dokonczyc to zadanie i zamieścić tutaj swoje rozwiazanie. Pozdrawiam