Obliczenie pierwiastków, problem z rachunkami.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pogrzex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczenie pierwiastków, problem z rachunkami.

Post autor: pogrzex »

Otóż chcę policzyć pierwiastki: \(\displaystyle{ \sqrt{12i-3}}\) sposobem z definicji. Dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ \begin{cases}-3= x^{2}-y^{2}\\ 6=xy \end{cases}}\) Co dalej? Chyba nie mogę podzielić drugiego równania przez niewiadomą, bo nie wiem czy jest różna od zera? Co więc robić proszę o dokładny opis zamiast rozwiązania, nie chcę również laickich wskazówek. Chciałbym krok po kroku. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, o 11:17 przez pogrzex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

Obliczenie pierwiastków, problem z rachunkami.

Post autor: Dedemonn »

Ja Ci dam natomiast laicką wskazówkę odnośnie TeX-a - '\\' to jest ten "enter" w układnie równań. :)


Co do dzielenia przez niewiadomą. Mamy

\(\displaystyle{ xy = 6}\)

Zadam Ci teraz pytanie - co by było po prawej stronie równości, gdyby x lub y było równe 0? ;]
Dlatego też możemy dzielić przez niewiadomą i tak robimy.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ