witam, proszę o pomoc w policzeniu pierwiastków bo nie mam pojecia jak wybrnąć
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)
moduł wychodzi 5, i nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ cos \alpha= \frac{3}{5}}\)
jakby któs mógł naprowadzić
znajdź pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź pierwiastki
Cóż.... z tablic by wynikało, że kąt w przybliżeniu będzie równy 53 stopnie, dziwne bo nawet jeśli założymy 54 lub 52 stopnie to po zamianie na radiany wynik będzie bardzo "brzydki". Przyłączam się do prośby a nóż się trafi na wtorkowym egzaminie.
znajdź pierwiastki
tabic nie moge miec na egz;/ a co do rozwiązania to nie klasyczna metoda, znalazłem roz na innym forum, otóż przyjmujemy:
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i} = x+iy
3+4i=(x+iy)^2
3+4i=x^2+2ixy-y^2}\)
i dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ 3=x^2-y^2
4=2xy}\)
rozwiązujemy i otrzymujemy dwie pary rozwiązań mam nadz ze komuś jeszcze sie to przyda;)pzdr
\(\displaystyle{ \sqrt{3+4i} = x+iy
3+4i=(x+iy)^2
3+4i=x^2+2ixy-y^2}\)
i dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ 3=x^2-y^2
4=2xy}\)
rozwiązujemy i otrzymujemy dwie pary rozwiązań mam nadz ze komuś jeszcze sie to przyda;)pzdr