zadanie
wykazac ze liczby zespolone po wykluczeniu zera tworza grupe przemiennna ze wzgledu na mnozenie
liczby zespolone mnozenie
liczby zespolone mnozenie
mamy udowodnic, ze:
\(\displaystyle{ z_{1} \cdot z_{2}=z_{2}\cdot z_{1}}\)
zapisujemy:
\(\displaystyle{ z_{1}=a+ bi}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=c+ di}\)
no i delaj to widac co trzeba zrobic;]
\(\displaystyle{ z_{1} \cdot z_{2}=z_{2}\cdot z_{1}}\)
zapisujemy:
\(\displaystyle{ z_{1}=a+ bi}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=c+ di}\)
no i delaj to widac co trzeba zrobic;]
liczby zespolone mnozenie
prosic to mozesz o wszystko. ja moge sie natomiast nie zgodzic na zrobienie zadania. W czym jest problem?? Wystarczy podstawic i wymnozyc. Czy to jest takie trudne??
liczby zespolone mnozenie
miodzio powiem prawde , mam maly problem wiec bardzo Cie prosze o dokonczenie zadania
mozesz tez zerknac na algebre liniowa i moj nowy temat w nim
mozesz tez zerknac na algebre liniowa i moj nowy temat w nim
liczby zespolone mnozenie
jaki jest to problem? jakiej natury? mnozyc umiesz, nie? do wzoru podstawic umiesz, nie? tylko tyle trzeba
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
liczby zespolone mnozenie
coś do poczytania o grupie abelowej -
Kod: Zaznacz cały
http://wms.mat.agh.edu.pl/~msekowsk/struktury_algebraiczne.pdf