rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
acotusiewpisuje
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WrocLove.
Podziękował: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: acotusiewpisuje »

W poniedziałek czeka mnie egzamin z algebry no i... polegam nawet na prostym, mianowicie:

W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie:

\(\displaystyle{ \frac{z + 1}{z - 1} = -1}\)
Rozwiązanie jest następujące:

\(\displaystyle{ z + 1 = - \overline{z} + 1}\)
\(\displaystyle{ (x + 1) + iy = (-x + 1) + iy}\)

Wszystko rozumiem, oprócz przejścia ułamka na równanie \(\displaystyle{ z + 1 = - \overline{z} + 1}\)

Wytłumaczy ktoś?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, o 15:05 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ta kreseczka to liczba sprzężona do danej liczby. Chyba tak miał wyglądać ten zapis. \overline{wyrażenie}
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Crizz »

Chyba raczej tam nie miało być sprzężenia. Powinno być \(\displaystyle{ z+1=-z+1,2z=0,z=0}\).
A moze źle przepisałeś wyjściowe równanie?
acotusiewpisuje
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WrocLove.
Podziękował: 2 razy

rozwiąż równanie

Post autor: acotusiewpisuje »

Fakt, w wyjściowym równaniu w mianowniku zamiast \(\displaystyle{ z}\) jest \(\displaystyle{ \overline{z}}\).



Szemek, Zuzia dziękuje.
ODPOWIEDZ