\(\displaystyle{ x^3+1=0}\)
\(\displaystyle{ Z^3+1=0}\)
Pierwiastki - 2 zadania
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pierwiastki - 2 zadania
W zbiorze R jest tylko jedno rozwiązanie: x=-1.
W zbiorze C muszą być 3.
Czyli robimy tak:
Pierwiastkujemy, i liczymy pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}}\)
Teraz zamień sobie -1 na postać trygonometryczną, i ją spierwiastkować już nie kłopot.
Wychodzi:
-1
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+i\frac{1}{2}\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-i\frac{1}{2}\sqrt{3}}\)
W zbiorze C muszą być 3.
Czyli robimy tak:
Pierwiastkujemy, i liczymy pierwiastki \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}}\)
Teraz zamień sobie -1 na postać trygonometryczną, i ją spierwiastkować już nie kłopot.
Wychodzi:
-1
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+i\frac{1}{2}\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-i\frac{1}{2}\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 21 lis 2004, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nDCh
- Podziękował: 41 razy
Pierwiastki - 2 zadania
Zmyliła mnie trochę ta 1 czyli właściwie na nią za bardzo nie trzeba patrzeć i wystarczy policzyć pierwiastki -1?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Pierwiastki - 2 zadania
Jeden zapis wykonałem w głowie: )
Teraz będzie jaśniej:
\(\displaystyle{ z^{3}+1=0}\)
\(\displaystyle{ z^{3}=-1}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{-1}}\)
I stąd własnie liczymy te pierwiastki.
Teraz będzie jaśniej:
\(\displaystyle{ z^{3}+1=0}\)
\(\displaystyle{ z^{3}=-1}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{-1}}\)
I stąd własnie liczymy te pierwiastki.