Znajdź liczby zespolone
Z=x+iy
W=u+iv
spełniające warunki:
Z+iW=1
iZ+W=1+i
Znajdź liczby zespolone spełniające warunki
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Znajdź liczby zespolone spełniające warunki
Otrzymamy układ dwóch równań zespolonych z 4 niewiadomymi, zatem będzie układ 4 rownań rzeczywistych z 4 niewiadomymi.
Podstawiając mamy:
\(\displaystyle{ x+iy+iu-v=1}\) oraz \(\displaystyle{ u+iv+ix-y=1+i}\)
Przyrownojemy czesci rzeczywiste do rzeczywistych, a urojone do urojonych.
Mamy takie 4 równanka:
x-v=1
x+v=1
u-y=1
u+y=0
Czyli \(\displaystyle{ x=1,\, v=0, \, u=\frac{1}{2}, \,y=-\frac{1}{2}}\)
Podstawiając mamy:
\(\displaystyle{ x+iy+iu-v=1}\) oraz \(\displaystyle{ u+iv+ix-y=1+i}\)
Przyrownojemy czesci rzeczywiste do rzeczywistych, a urojone do urojonych.
Mamy takie 4 równanka:
x-v=1
x+v=1
u-y=1
u+y=0
Czyli \(\displaystyle{ x=1,\, v=0, \, u=\frac{1}{2}, \,y=-\frac{1}{2}}\)