zespolone - obliczyc jedno + sprawdzic jedno

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
d?izas_hi_no?s_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

zespolone - obliczyc jedno + sprawdzic jedno

Post autor: d?izas_hi_no?s_mi »

a)
\(\displaystyle{ (cos\frac{\pi}{3} - isin\frac{\pi}{3})^{77}}\) - czy to jest równe \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{2}- \frac{1}{2}}\) ?

b)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-64(1-i)^{3}}}\)

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

zespolone - obliczyc jedno + sprawdzic jedno

Post autor: Ptaq666 »

1. Raczej \(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2}}\)

2. No napewno jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ -4(1-i)}\)

Żeby znaleźć pozostałe dwa najlepiej zamienić to na postać trygonometryczną i do argumentu dodać 120 stopni.
ODPOWIEDZ