Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
_CinooK_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lut 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: _CinooK_ »

Witam, nie mam pojęcia jak mam to zadanie rozwiązać...
Obliczyć:
(1+\(\displaystyle{ \cos}\) \(\displaystyle{ \frac{\pi}{30}}\)+\(\displaystyle{ \ isin}\)\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)\(\displaystyle{ )^{6}}\)

z góry dziękuje za pomoc!
Ostatnio zmieniony 8 lut 2009, o 11:36 przez _CinooK_, łącznie zmieniany 4 razy.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Równanie zespolone

Post autor: crimlee »

czy to na pewno dobrze przepisane jest?
_CinooK_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lut 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: _CinooK_ »

Tak właśnie, tam jest cos\(\displaystyle{ \frac{pi}{30}}\) jeszcze te całe wyrażenie jest do potęgi 6 tylko coś źle zapisałem w Latexie...
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

Równanie zespolone

Post autor: crimlee »

spróbuj poprawić ten zapis. edytuj swoj pierwszy post, będzie czytelniej, bo nadal mam wątpliwości
_CinooK_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lut 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: _CinooK_ »

Poprawiłem, teraz wszystko jest ok.Nikt nie potrafi tego zrobić?Proszę pomóżcie!
Awatar użytkownika
Maciej87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 46 razy

Równanie zespolone

Post autor: Maciej87 »

Nie widzę uproszczenia. I podzielam wątpliwość, że trudno na nie liczyć przy takich współczynnikach jak \(\displaystyle{ \frac{1}{30},\frac{1}{3}}\)
_CinooK_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 lut 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna

Równanie zespolone

Post autor: _CinooK_ »

Wiem ze trudno dlatego właśnie proszę Was o pomoc... takie zadanie było na egzaminie z wcześniejszych lat na pw i słyszałem od starych roczników że to mieli i coś tu trzeba było albo podstawić albo zredukować, może z jakiegoś wzoru ale nie mam pojęcia jak...
ODPOWIEDZ