Obliczyć (prawdopodobnie z Moivre'a)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
klapson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 30 gru 2007, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brzesko/Kraków
Podziękował: 23 razy

Obliczyć (prawdopodobnie z Moivre'a)

Post autor: klapson »

Mam takie wyrażenie, które należy obliczyć, używając najprawdopodobniej wzoru Moivre'a, lecz niestety nie wiem jak. Pomóżcie! :D

\(\displaystyle{ \left( \frac{\sin \frac{\pi}{8}+i\cos\frac{\pi}{8} }{ \sqrt{3}-i } \right) ^{12}}\)
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Obliczyć (prawdopodobnie z Moivre'a)

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ \sqrt{3} -i=2(cos \frac{5}{3}\pi+i sin\frac{5}{3}\pi)}\)

Przy dzieleniu dzielimy moduły i odejmujemy argumenty czyli

\(\displaystyle{ ...= (\frac{1}{2})^{12}(cos(-\frac{\pi}{2})+i sin(-\frac{\pi}{2}))^{12}= (\frac{1}{2})^{12}(cos(-6\pi)+isin(-6\pi))=(\frac{1}{2})^{12}}\)
ODPOWIEDZ