liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
SZEKEL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 lut 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 22 razy

liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: SZEKEL »

Witam.
Muszę przedstawić następujące liczby zespolone w postaci trygonometrycznej i nie rozumiem tylko pewnego momentu.
a = -3 + 3i

Liczę moduł:
\(\displaystyle{ \left|a \right|= \sqrt{9 + 9} = 3 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ cos= \frac{ -3 }{3 \sqrt{2} } = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin= \frac{3}{3 \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

I tutaj zaczyna się mój problem, otóż nie mam pojęcia z kąd w poniższym równaniu wzięło się \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Czy może ktos mi to wyjaśnić??
\(\displaystyle{ \pi- \frac{\pi}{4}= \frac{3\pi}{4}}\)
Śliwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 sty 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

liczby zespolone w postaci trygonometrycznej

Post autor: Śliwek »

Ponieważ zarówno sinus i cosinus kąta \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) wynoszą \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\), a liczba ta znajduje się w drugiej ćwiartce i dlatego kąt wynosi \(\displaystyle{ \pi \ - \frac{\pi}{4} \ = \frac{3 \pi}{4}}\).

To tak w skórócie.
ODPOWIEDZ